Menu

Wielen-informatie

Lichtmetalen velgen zijn een sierraad voor uw auto. Hedendaags zijn er tal van aanbieders van verschillende velgenmerken, maar de juiste velgen kiezen voor uw auto is nog altijd het werk van de echte velgenspecialist.

Zo zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op dient te letten bij de aanschaf van lichtmetalen velgen.

  • breedte
  • steekmaat
  • ET-waarde
  • naafgatdiameter

De juiste breedte van de velg bepalen is afhankelijk van de auto maar ook zeker van de bandenmaat die u wilt monteren. Een te brede velg zorgt ervoor dat deze buiten de auto kan steken waardoor de kans op stoeprandschade aanzienlijk toeneemt.

De steekmaat van de velg moet bijna altijd hetzelfde zijn als de steekmaat van de auto. In sommige gevallen kunt u schuifbouten hanteren om de velgen passend te monteren.

De ET-waarde is de afstand tussen de achterkant van het hart (waar het hart de as van de auto raakt) en het (denkbeeldige) middelpunt van de velg. We meten de ET-waarde door de velg vanaf de zijkant te bekijken. De waarde wordt gemeten in millimeters. Wanneer we een velg hebben met ET45, betekend dit dat de afstand tussen de achterkant van het hart en het middelpunt van de velg 45 millimeter is. Hoe hoger de ET-waarde hoe meer de velg naar binnenkomt ten opzichte van de wielkast. Hoe lager de ET-waarde hoe meer de velg naar buiten komt.

De naafgatdiameter van de gewenste velg moet bij voorkeur hetzelfde zijn als dat van de originele velg om de wielen goed gecentreerd op de as te kunnen plaatsen. Is dat niet zo dan zijn centreerringen een uitkomst bij een te grote diameter. Deze centreerringen verkleinen de diameter zodat de wielen alsnog goed gecentreerd kunnen worden. Kees van Gent Banden - Wielen beschikt over een groot assortiment aan centreerringen.

 

Ga naar onze webshop en kijk welke velgen beschikbaar zijn voor uw auto.