Menu

banden-uitleg

 

 

Om te bepalen welke banden het meest geschikt zijn voor uw auto, is het van belang de juiste bandenmaat te weten.

Waar vind u de bandenmaat van uw auto?

Op de zijkant van de band staat deze weergegeven. Zie het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld:     205 / 55 / R16  91 H                                                       

 205   Breedte van de band in mm
   55   Dit is de zijkanthoogte van de band weergegeven in een percentage van de breedte
    R   Tegenwoordig worden er voor auto's enkel met Radiale banden geleverd (opbouw van de band)
   16   Buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inch (2,54 cm)
   91   Draagvermogen (gewicht)
    H    Snelheidsindex: dit geeft de maximale snelheid aan wat met de band mag worden gereden

Mocht u weten welke banden u nodig heeft, kunt u ook direct naar onze webshop gaan. U heeft daar de keuze uit duizenden zomerbanden, winterbanden en allseasonbanden.

 

Beste banden voor of achter op de auto?

Doorgaans is het veel gemakkelijker om de vooras onder controle te houden dan de achteras. Vooral bij voorwielaandrijving slijten voorbanden doorgaans sneller dan achterbanden.

Op een gladde weg zal de achterkant van de auto eerder wegglijden dan de voorkant. De bestuurder heeft geen enkele mogelijkheid om de achteras onder controle te krijgen en heeft dan de neiging om opnieuw gas te geven. Het risico hiervan is dat de auto in de slip raakt. Wij adviseren daarom ook om de beste banden achterop te monteren zodat de achteras de meeste grip blijft houden.

De grip van de achteras wordt beter en de bestuurder kan zijn auto zonder problemen onder controle houden en de auto besturen door het gas los te laten en door het stuur met de bocht mee te draaien.

U kunt aan de slijtagegraad- indicatoren in de hoofdprofielgroeven zien wanneer uw banden vervangen moeten worden. Slijtagegraad-indicatoren zijn kleine verhogingen in de groeven van het profiel. Als de dikte van het rubber gelijk is met deze verhoging (wettelijke limiet van 1,6 mm) moeten de banden verwisseld worden. Doet u dat niet, dan bent u in overtreding en brengt u uw eigen veiligheid (en die van andere weggebruikers) in gevaar.

Wij raden u nadrukkelijk aan om de banden al veel eerder te vervangen. Banden met zeer weinig profiel vergroten de kans op aquaplanning op een nat wegdek, met alle risico’s van dien. Om zonder zorgen onderweg te zijn in ieder weertype adviseren wij uw banden te vervangen als er nog 3mm restprofiel opzit.

De levensduur van uw banden heeft u mede zelf in de hand. De volgende factoren zijn van invloed op de levensduur van banden:

  • de juiste bandenspanning
  • een correcte uitlijning
  • zorg dat uw banden goed uitgebalanceerd zijn
  • zorg voor gelijkmatige slijtage van de banden door ze iedere 10.000km van voor naar achteren te wisselen

In onderstaande filmpjes worden het verschil tussen een zomer- en een winterband aangetoond, de invloed van de banden op de wegligging besproken, de problemen die hierdoor kunnen ontstaan en de vormen van bandenslijtage.