Menu

Winterbanden

 

 

Winterbanden zijn autobanden die betere eigenschappen hebben ten opzichte van zomerbanden bij temperaturen onder de 7 graden. Winterbanden zijn dus veiliger in winterse omstandigheden zoals bij sneeuw en ijzel. Maar zelfs ook als de temperatuur beneden de 7 graden boven 0 komt.

 

Het verschil in het profiel tussen een zomerband en winterband kunt u in de afbeelding hieronder duidelijk zien. Winterbanden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden waardoor de band
onder alle omstandigheden flexibel blijft. Een winterband heeft veel meer lamellen waardoor sneeuw, ijs en modder sneller afgevoerd worden.
De grip blijft zodoende optimaal en het resulteert in comfortabel weggedrag en maximale veiligheid.

Verschil in profiel tussen een winter- en zomerband

Een winterband kun je herkennen aan het sneeuwvlok symbool wat hiernaast afgebeeld staat.
De meest gangbare aanduiding is de M+S codering maar dat is een niet gedefinieerde code.

Het sneeuwvlokteken voor winterbanden

 

 


Winterbanden en de aansprakelijkheid in het buitenland

 

In veel landen bent u aansprakelijk voor een schade als u bij winters weer op zomerbanden rijdt. De wetgeving in de buurlanden geeft vaak aan dat uw auto moet voldoen aan de winterse omstandigheden. Als u toch op zomerbanden rijdt is uw remweg langer en kunt u sneller in de slip raken. U riskeert een verkeersboete wat per land varieert. 

In onderstaande afbeelding ziet u het verschil in remweg tussen een zomerband en een winterband. Zoals u kunt zien bieden winterbanden optimale veiligheid onder winterse omstandigheden en verkleinen de remweg aanzienlijk.

Verschil in remweg tussen een zomer- en winterband