Bandenlabel - Wat betekent het EU-Bandenlabel in de bandenwereld
Het nieuwe EU-bandenlabel gaat een stap verder dan het energielabel voor witgoed. Het geeft niet enkel informatie over de energie-efficiëntie en de milieu-impact van de band, maar ook over de veiligheidsprestaties door aan te geven hoe goed de band remt in natte omstandigheden. Het doel is het verhogen van de veiligheid, de economische efficiëntie en de milieu-efficiëntie.
Dit gebeurt door het promoten van brandstofbesparende en veilige banden met een laag geluidsniveau. Het label informeert de consument beter over 3 belangrijke eigenschappen van de band: Grip op nat (veiligheid), brandstofefficiëntie (milieu) en geluid (milieu).
Het EU-bandenlabel is verplicht vanaf 1 november 2012 in alle lidstaten van de Europese Unie voor alle banden die vanaf 1 juli 2012 geproduceerd worden,
zowel voor de eerste montage als voor de vervangingsmarkt.
Het bandenlabel geeft informatie over 3 specifieke parameters:
- Brandstofefficiëntie
- Grip op nat wegdek
- Het geluid in decibel
Brandstofefficiëntie
Hierin zijn 7 verschillende categoriën, van A (de meest brandstofefficiëntecategorie) tot G (de minst brandstofefficiëntecategorie). De brandstofefficiëntie verwijst naar de rolweerstand van een band.
Grip op nat wegdek
Ook de grip op nat wegdek in onderverdeeld in 7 categoriën. A is de categorie met de kortste remafstand, G is de categorie met de langste remafstand.
Geluid in decibel
Dit betreft het externe rolgeluid wat een band maakt uitgedrukt in decibel. Tevens geeft het pictogram aan of de geluidsprestatie onder of boven de Europese limiet ligt.